Dr. Λουκάς Αθ. Μπουρσινός, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Βιογραφικό

 • Προσωπικά Στοιχεία

  Είμαι Ιατρός, με ειδικότητα Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

  Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1974.

  Αποφοίτησα από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς το 1991 με βαθμό «Άριστα».

  Σπούδασα Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησα το 1998 με βαθμό «Λίαν Καλώς».

  Κατόπιν συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές για 6 χρόνια, παράλληλα με την εργασία μου, στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Διευθυντή τον Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Κ. Μαλίζο και αναγορεύτηκα Διδάκτορας Ιατρικής το 2007 με βαθμό «Άριστα».

  Ολοκλήρωσα την ειδίκευσή μου στην Ορθοπαιδική στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο το 2009, με Διευθυντή τον Αναπλ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Χ. Δημητρίου.

  Κατόπιν εξειδικεύτηκα εντατικά στην Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου και Γόνατος στην Ιταλία σαν Clinical Fellow υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο στην αρθροσκόπηση ώμου χειρουργό Dr. Gianezio Paribelli, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Εταιρίας Αρθροσκόπησης (πρόεδρος Dr. R. Minola).

  Είμαι παντρεμένος με την κτηνίατρο Θέτιδα Ζαχαράκη και έχουμε δύο παιδιά, τον Θανάση και την Ρέα.

   

 • Επαγγελματική Εμπειρία

  Ιουν 2009 - σήμερα

  Oρθοπαιδικός Χειρουργός, Ελεύθερος Επαγγελματίας

  Συνεργάτης:

  • Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης
  • Κλινικής Άγιος Λουκάς
  • Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
  • Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

  Ιουν 2013 – Σεπ 2015

  Επιστημονικός Υπεύθυνος Ορθοπαιδικού Τμήματος Ομίλου Βιοϊατρικής Θεσσαλονίκης

  Ιαν 2012 – σήμερα

  Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Συμβεβλημένος Ιατρός Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  Ιαν 2010 – Δεκ 2011

  Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Θεραπευτής Ιατρός Ο.Α.Ε.Ε.

  Μάϊος 2009 – Δεκ 2009

  Ελεγκτής ιατρός Ο.Α.Ε.Ε

  Μαρ 2009 – Απρ 2009 Domus Nova Hospital, Ravenna, Italy

  Clinical fellowship στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου και γόνατος με τον Dr. Gianezio Paribelli υπό την αιγίδα της Ιταλικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (S.I.A.)

  Ιαν 2004 – Ιαν 2009 Γ.Π.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη

  Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής, Ορθοπαιδική Κλινική

  Νοε 2002 – Δεκ 2003

  Ιατρός, Ελεύθερος Επαγγελματίας

  Ιουλ 2001 – Νοε 2002

  Εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας ως οπλίτης ιατρός

  Νοε 2000 – Φεβ 2001 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη

  Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής Κλινικής

  Αυγ 2000 – Οκτ 2000 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη

  Ειδικευόμενος Χειρουργικής, Β’ Χειρουργική Κλινική

  Φεβ 2000 – Ιουν 2000 Γ.Ν.Ν. Κατερίνης, Κατερίνη

  Ειδικευόμενος Χειρουργικής

  1998 – 2000 Κέντρο Υγείας Γόννων, Λάρισα

  Αγροτικός Ιατρός

  1998 Τρίμηνη εκπαίδευση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

 • Διδακτορική Διατριβή

  Το 2007 αναγορεύτηκα Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βαθμό Άριστα (Honors – παμψηφεί). Η διδακτορική μου Διατριβή εκπονήθηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Διευθυντής: Καθηγητής κ. Κ. Μαλίζος) υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Θεόφιλου Καραχάλιου.

  Ο τίτλος της Διδακτορικής μου Διατριβής ήταν: «Η συγκριτική επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της ροφεκοξίμπης, της μελοξικάμης, της ινδομεθακίνης και της πρεδνιζολόνης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική μελέτη σε λευκούς κονίκλους New Zealand.»

  Δημοσιεύσεις – Ανακοινώσεις – Βραβεία

  που προέκυψαν από το υλικό της διδακτορικής διατριβής.

   

  Boursinos L.A., Karachalios T., Poultsides L., Malizos K.N.: Do Steroids, Conventional Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs and Selective COX-2 Inhibitors adversely Affect Fracture Healing? J Musculoskelet Neuronal Interact 2009; 9(1):44-52

   Karachalios T., Boursinos L.A., Poultsides L., Khaldi L., Malizos K.N.: The effects of short term administration of low therapeutic doses of anti-COX-2 agents on the healing of fractures: An experimental study in rabbits. J Bone Joint Surg Br. 2007 Sep;89(9):1253-60. 

   Boursinos L.A., Karachalios T., Poultsides L., Khaldi L., Zacharaki T., Malizos K.N.: The effects of short term administration of therapeutic doses of anti-COX-2 agents on fracture healing. An experimental study in rabbits. 8th EFORT European Congress, Florence, Italy, May 2007

   Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 62ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 4-8 Οκτωβρίου 2006 – 1ο Πανελλήνιο Βραβείο «Ιωάννη Βάμβα» πειραματικής εργασίας.

   Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Θεσσαλονίκη, 7-9 Απριλίου 2006 – 1ο Πανελλήνιο Βραβείο «Αλέξανδρος Κάλος» στη βασική έρευνα.

  Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006

  Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση των σύγχρονων και συμβατικών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο φαινόμενο της πώρωσης. 5ο Ετήσιο Σεμινάριο του Τμήματος Έρευνας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Λάρισα, Δεκέμβριος 2007.

  Περίληψη

    Σκοπός: Η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην αντιμετώπιση του μετακαταγματικού άλγους και φλεγμονής είναι καθημερινή κλινική πρακτική και έχει οδηγήσει στην ελάττωση της ανάγκης χρήσης οπιοειδών. Από την σύγχρονη και παλαιότερη βιβλιογραφία, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα κλασσικά αντιφλεγμονώδη επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη της πώρωσης και τη ποιότητα του παραγόμενου πώρου. Σκοπός της παρούσας πειραματικής εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη της επίδρασης της βραχυχρόνιας χορήγησης παραδοσιακών ΜΣΑΦ και εκλεκτικών COX-2 αναστολέων στην πώρωση.

  Υλικό – Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε το πειραματικό μοντέλο οστεοτομίας της μεσότητας της διάφυσης της δεξιάς ωλένης σε 40 λευκούς κονίκλους New Zealand. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε 5 ομάδες: τις ομάδες ελέγχου, πρεδνιζολόνης (2,5 mg/kg im), ινδομεθακίνης (2 mg/kg per os), μελοξικάμης (0,3 mg/kg im) και ροφεκοξίμπης (0,5 mg/kg per os). Σε όλες τις ομάδες χορηγήθηκαν συνολικά 5 δόσεις φαρμάκων, μία δόση την ημέρα του χειρουργείου και κατόπιν, από μία δόση τις επόμενες 4 μετεγχειρητικές ημέρες. Η πώρωση παρακολουθούταν ακτινολογικώς σε εβδομαδιαία βάση, τα πειραματόζωα θυσιάζονταν στις 6 εβδομάδες μετεγχειρητικά και λαμβάνονταν η χειρουργημένη δεξιά ωλένη καθώς και η αριστερή ακέραια ωλένη που χρησιμοποιούταν ως μάρτυρας. Τα οστικά δοκίμια υποβάλλονταν κατόπιν σε εμβιομηχανικές δοκιμασίες (παραμόρφωση 3 σημείων) και ιστομορφομετρική εξέταση.

  Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματά μας προέκυψε σαφής καθυστέρηση της πώρωσης στις ομάδες της πρεδνιζολόνης και της ινδομεθακίνης, τόσο εμβιομηχανικά όσο και ιστολογικά. Το φορτίο θραύσης πώρου ήταν 51% μικρότερο στην ομάδα της πρεδνιζολόνης και 37% μικρότερο στην ομάδα της ινδομεθακίνης συγκρινόμενο με την ομάδα ελέγχου (p≤0,05). Οι αντίστοιχες τιμές για την ακαμψία του οστού ήταν 48% και 37% μικρότερες αντίστοιχα, ενώ για την ενέργεια θραύσης πώρου 36% και 29% αντίστοιχα (p≤0,05). Στην ομάδα της μελοξικάμης παρατήθηκε επίσης μια ήπια καθυστέρηση της πώρωσης και οι αντίστοιχες τιμές για το φορτίο θραύσης, την ακαμψία και την ενέργεια θραύσης ήταν 21%, 16% και 18% μικρότερες της ομάδας ελέγχου (p≤0,05). Παρά ταύτα, σε 6 από τις 13 ιστομορφομετρικές παραμέτρους δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά από την ομάδα ελέγχου (p>0,05). Η ηπιότερη καθυστέρηση της πώρωσης παρατηρήθηκε στην ομάδα της ροφεκοξίμπης, στην οποία οι τιμές της ακαμψίας οστού (3% μικρότερη) και ενέργειας θραύσης (22% μεγαλύτερη) καθώς και 7 από τις 13 ιστομορφομετρικές παραμέτρους δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές με την ομάδα ελέγχου (p>0,05).

  Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματά μας προέκυψε ότι όσο εκλεκτικότερος αναστολέας της COX-2 είναι ένα αντιφλεγμονώδες, τόσο λιγότερο επηρεάζει αρνητικά τις διεργασίες της πώρωσης. Όταν χρειάζεται να χορηγηθούν ΜΣΑΦ μετά από κάταγμα, προτείνεται η βραχυχρόνια χορήγηση ενός εκλεκτικού COX-2 αναστολέα.

  Διαβάστε το πλήρες κείμενο της διατριβής.

 • Βραβεία - Διακρίσεις

  1ο Βραβείο «Ιωάννη Βάμβα» πειραματικής εργασίας.

  Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 62ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 4-8 Οκτωβρίου 2006

  1ο Βραβείο «Αλέξανδρος Κάλος» στη βασική έρευνα.

  Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Θεσσαλονίκη, 7-9 Απριλίου 2006

 • Δημοσιεύσεις

  Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές

  1. Hantzidis P., Papadopoulos A., Kalabakos C., Boursinos L., Dimitriou C.G. : Brucella cervical spondylitis complicated by spinal cord compression: a case report. Cases Journal 2009, 2:6698 | Πλήρες κείμενο PDF
  2. Boursinos L.A., Karachalios T., Poultsides L., Malizos K.N.: Do Steroids, Conventional Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs and Selective COX-2 Inhibitors adversely Affect Fracture Healing? J Musculoskelet Neuronal Interact 2009; 9(1):44-52 | Πλήρες κείμενο PDF
  3. Karachalios T., Boursinos L.A., Poultsides L., Khaldi L., Malizos K.N.: The effects of short term administration of low therapeutic doses of anti-COX-2 agents on fracture healing: An experimental study in rabbits. J Bone Joint Surg [Br] 2007;89-B:1253-60. | Πλήρες κείμενο PDF
  4. Boursinos L.A., Dimitriou C.G.: Ulnar Nerve Compression in the Cubital Tunnel by an Epineural Ganglion: A Case Report. Hand 2007;2:12–15 | Πλήρες κείμενο PDF
  5. Dimitriou C., Tsiouri C., Boursinos L., Chalidis B., Alaseirlis D.: Bilateral endoscopic carpal tunnel release. J Hand Surg Br 2007;32(Suppl 1):102 | Πλήρες κείμενο PDF

  Δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά με κριτές

  1. Παπαδόπουλος Α., Μπουρσινός Λ., Ζαχαράκη Θ.: Πειραματικά μοντέλα στην ιστομηχανική αρθρικού χόνδρου. Ανασκόπηση. Ορθοπαιδική 2008;21(1):39-50 | Πλήρες κείμενο PDF
  2. Μπουρσινός Λ., Παπαδόπουλος Α.: Κατάγματα βραχιονίου. Νεώτερες τάσεις και τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης. Ορθοπαιδική 2008;21(3):11-25 | Πλήρες κείμενο PDF

  Ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια με κριτές

  1. Boursinos L., Chantzidis P., Papadopoulos A., Tsiampa V., Dimitriou C.: Mid-term clinical and radiological results of percutaneous kyphoplasty in the management of osteoporotic vertebral compression fractures. 10th EFORT European Congress, Vienna, Austria, June 2009
  2. Tsiampa V., Boursinos L., Tepetzis I., Chantzidis P., Dimitriou C.: Post-traumatic wrist arthritis managed with four corner fusion and spider plate: 11 cases. 10th EFORT European Congress, Vienna, Austria, June 2009
  3. Dimitriou C., Tsiouri C., Boursinos L., Chalidis B., Alaseirlis D.: Bilateral endoscopic carpal tunnel release. XII Congress of Federation of European Societies for Surgery of the Hand, Athens, June 2007. Final programme p.32
  4. Dimitriou C., Boursinos L., Tsiouri C., Mantzios L., Hitzios A.: Distal ulnal nerve compression due to an epineural ganglion in the canal of Guyon. A case report. XII Congress of Federation of European Societies for Surgery of the Hand, Athens, June 2007. Final programme p.57
  5. Dimitriou C., Tsiouri C., Boursinos L., Alaseirlis D.: Distal ulnar translocation for the treatment of a giant cell tumor of the distal radius. A thirteen years follow-up. XII Congress of Federation of European Societies for Surgery of the Hand, Athens, June 2007. Final programme p.57
  6. Boursinos L.A., Karachalios T., Poultsides L., Khaldi L., Zacharaki T., Malizos K.N.: The effects of short term administration of therapeutic doses of anti-COX-2 agents on fracture healing. An experimental study in rabbits. 8th EFORT European Congress, Florence, Italy, May 2007

  Ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια με κριτές

  1. Τσιαμπά Β., Μπουρσινός Λ., Τοψής Δ., Ζαχαρόπουλος Ζ., Δημητρίου Χ.: Παρεμβολή τένοντα μακρού απαγωγού σε 40 περιπτώσεις αρθρίτιδας βάσης αντίχειρα. 14ο Ετήσιο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χεριού και Άνω Άκρου και Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, Πάτρα, Σεπ 2008.
  2. Χαντζίδης Π., Μπουρσινός Λ., Χίτζιος Α., Λάκκος Θ., Ζαχαρόπουλος Ζ., Δημητρίου Χ.: Μεσοπρόθεσμα κλινικά και ακτινολογικά αποτελέσματα της διαδερμικής κυφοπλαστικής στην αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Εκφυλιστικές Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης», Χαλκιδική, Οκτ 2008. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:88-89.
  3. Χαντζίδης Π., Παπαδόπουλος Α., Ζαχαρόπουλος Ζ., Μπουρσινός Λ., Τοψής Δ., Δημητρίου Χ.: Η χρήση του μεσακανθίου συστήματος δυναμικής σταθεροποίησης Wallis στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2008. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2008;21(suppl 1):35.
  4. Χαντζίδης Π., Μπουρσινός Λ., Παπαδόπουλος Α., Λάκκος Θ., Τσιαμπά Β., Δημητρίου Χ.: Πρώιμα κλινικά και ακτινολογικά αποτελέσματα της κυφοπλαστικής στην αντιμετώπιση οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2008. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2008;21(suppl 1):37-38.
  5. Καλαμπάκος Χ., Τσάγιας Ι., Μπουρσινός Λ., Μάντζιος Λ., Παπαδόπουλος Α., Δημητρίου Χ.: Προληπτικός έλεγχος νεογνών για αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου - Μακροχρόνια αποτελέσματα. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2008. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2008;21(suppl 1):81-82.
  6. Μπουρσινός Λ., Χαντζίδης Π., Παπαδόπουλος Α., Μάντζιος Λ., Καλαμπάκος Χ., Δημητρίου Χ.: Ενίσχυση μεταλλικής κοτυλιαίας πρόθεσης με πλάκα για την αντιμετώπιση υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2008. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2008;21(suppl 1):120-121.
  7. Τσιαμπά Β., Παπαδόπουλος Α., Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Χρόνια αστάθεια περιφερικής κερκιδωλενικής άρθρωσης. Εγχείρηση Adams. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2008. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2008;21(suppl 1):128.
  8. Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση των σύγχρονων και συμβατικών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο φαινόμενο της πώρωσης. 5ο Ετήσιο Σεμινάριο του Τμήματος Έρευνας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Λάρισα, Δεκ 2007.
  9. Χαντζίδης Π., Γκέτσος Α., Τηλαβερίδης Π., Μάντζιος Λ., Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Μικρής παρεμβατικότητας ολική αρθροπλαστική γόνατος (MIS). 21ο Ετήσιο Συνέδριο Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος, Αθήνα, Νοε 2007. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:36-37.
  10. Φράγκου Ι., Χίτζιος Α., Τηλαβερίδης Π., Μάντζιος Λ., Μπουρσινός Λ., Καλαμπάκος Χ., Γκέτσος Α., Δημητρίου Χ.: Αποκατάσταση φλεγμονωδών τραυμάτων – επιπεπλεγμένων ανοικτών καταγμάτων με την συνδρομή κλειστού συστήματος αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση – VAC. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Χαλκιδική, 4-7 Οκτωβρίου 2007. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:57-58.
  11. Μάντζιος Λ., Χαντζίδης Π., Τηλαβερίδης Π., Γκέτσος Α., Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.Γ.: Αντιμετώπιση των καταγμάτων της διάφυσης του βραχιονίου. 63ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 9-13 Οκτωβρίου 2007. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:82.
  12. Αλασεϊρλής Δ., Καλαμπάκος Χ., Μπουρσινός Λ., Μάντζιος Λ., Δημητρίου Χ.: Χειρουργική θεραπεία με τοποθέτηση οστικών αυτομοσχευμάτων στον αντίχειρα και τον δείκτη ασθενούς με νόσο του Gorham. 63ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 9-13 Οκτωβρίου 2007. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:143.
  13. Μάντζιος Λ., Μπουρσινός Λ., Τηλαβερίδης Π., Τσάγιας Ι., Δημητρίου Χ.: Κατάγματα άνω άκρου του μηριαίου στον αναπτυσσόμενο σκελετό – επιπλοκές. 12ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ορθοπαιδικής Παίδων – Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Χερσόνησος Κρήτης, 2007. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:26.
  14. Μπουρσινός Λ.Α., Καρατζέτζος Χ., Ζαχαρόπουλος Ζ., Δημητρίου Χ.: Θραύση κεφαλής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. 26ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, 2007. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2007;20(suppl 1):93-94.
  15. Μπουρσινός Λ.Α., Μάντζιος Λ., Χίτζιος Α., Χαντζίδης Π., Δημητρίου Χ.: Οπίσθιο εξάρθρημα αγκώνα με συνοδό συντριπτικό κάταγμα 5 τεμαχίων κεφαλής κερκίδος. Ανακατασκευή και επανατοποθέτηση κεφαλής. 26ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, 2007. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2007;20(suppl 1):74.
  16. Μάντζιος Λ., Μπουρσινός Λ., Τηλαβερίδης Π., Τσάγιας Ι., Δημητρίου Χ.: Κατάγματα άνω άκρου του μηριαίου στον αναπτυσσόμενο σκελετό – επιπλοκές. 26ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, 2007. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2007;20(suppl 1):43.
  17. Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 62ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Αθήνα, 4-8 Οκτωβρίου 2006. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:20.
  18. Δημητρίου X., Αλασεΐρλής Δ., Χαλίδης Β., Μπουρσινός Λ., Χίτζιος Α., Καρατζέτζος Χ.: Σύνδρομο πίεσης ωλενίου νεύρου στο κανάλι του Guyon λόγω ανατομικής παραλλαγής. 12ο Κοινό ετήσιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Κυλλήνη, 2006. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:56.
  19. Παπαδόπουλος Π., Δημητρίου Χ., Χαλίδης Β., Μπουρσινός Λ., Τηλαβερίδης Π.: Εφαρμογή στον ίδιο χρόνο αρθροπλαστικής ώμου και αγκώνα σε συνδυασμένη κάκωση άνω άκρου. 12ο Κοινό ετήσιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Κυλλήνη, 2006. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου:56.
  20. Χαντζίδης Π., Μπουρσινός Λ., Χριστοφορίδης Α., Δημητρίου Χ.: Παραπληγία από Tbc σπονδυλοδισκίτιδα: αντιμετώπιση με πρόσθια και οπίσθια σπονδυλοδεσία. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):103.
  21. Τσιάμης Ν.Γ., Μπουρσινός Λ., Τσιούρη Χ., Δημητρίου Χ.Γ.: Περίπτωση ισχαιμικής συρρίκνωσης Volkmann σε 10χρονο ασθενή. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):102.
  22. Τσιούρη Χ., Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Ενδιαφέρον περιστατικό – Ράβδος σιλικόνης. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):98-99.
  23. Μπουρσινός Λ.Α., Παραγεωργίου Ι., Καλαμπάκος Χ., Μάντζιος Λ., Δημητρίου Χ.: Γλομαγγείωμα ονυχοφόρου φάλαγγας δακτύλου χειρός από 25ετίας. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):98.
  24. Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):90-91.
  25. Παπαγεωργίου Ι., Μπουρσινός Λ.Α., Τσιούρη Χ., Δημητρίου Χ.: Οπισθιοεξωτερική αστάθεια αγκώνος. 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καστοριά, 27-30 Απριλίου 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):103-104.
  26. Κανονίδου Ζ., Καντή Σ., Καρυστιανού Γ., Μπουρσινός Λ., Σαριδάκης Ε., Αηδόνη Φ.: Συγκριτική μελέτη 0,5% ροπιβακαΐνης και 0,5% βουπιβακαΐνης για αναλγησία με μασχαλιαίο μπλοκ σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις άνω άκρου. 25Ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης, Καστοριά, 2006. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2006;19(suppl 1):25-26.
  27. Μπουρσινός Λ.Α., Καραχάλιος Θ., Πουλτσίδης Λ.Α., Χάλντι Λ., Μαλίζος Κ.Ν.: Η επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της πρεδνιζολόνης, της ινδομεθακίνης, της μελοξικάμης και της ροφεκοξίμπης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική εργασία σε λευκούς κονίκλους New Zealand. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Θεσσαλονίκη, 7-9 Απριλίου 2006. Περίληψη: Οστούν 2006;17(1):50.
  28. Χαντζίδης Π., Τσιάμης Ν., Μπουρσινός Λ., Καλαμπάκος Χ., Monga F., Δημητρίου Χ.: Αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. 24ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2005. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2005;18(1):45.
  29. Μπουρσινός Λ.Α., Τσιούρη Χ., Δημητρίου Χ.Γ.: Πίεση ωλενίου νεύρου στην παρατροχίλια αύλακα από επινευρικό γάγγλιο: μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. 24ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2005. Περίληψη: Ορθοπαιδική 2005;18(1):113.
  30. Βήνη Δ., Μπουρσινός Λ., Μανιάτη Μ., Θεοδώρου Μ., Λιάπη Α.: Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στο Κέντρο Υγείας Γόννων κατά τους μήνες Δεκέμβριο 1998 και Ιανουάριο 1999. 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, 1999. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου.
  31. Αλεξίου-Δανιήλ Σ., Αντωνιάδης Α., Στυλιανάκης Α., Παπαγεωργίου Β., Μπουρσινός Λ., Παπαγεωργίου Βαρ., Παπακωνσταντίνου Χ.: Συχνότητα των λοιμογόνων παραγόντων που προκαλούν άτυπες πνευμονίες στη Β. Ελλάδα τα έτη 1990-1995. 9Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, 1997. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου.
  32. Παπαγεωργίου Βαρ., Παπακωνσταντίνου Χ., Παπαγεωργίου Β., Μπουρσινός Λ.: Γυρεοαλλεργιογόνα φυτά στο Ν. Χαλκιδικής. Μια πρώτη απόπειρα αδρής χαρτογράφησης τους. 9Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, 1997. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου.
  33. Παπακωνσταντίνου Χ., Παπαγεωργίου Βαρ., Παπαγεωργίου Β., Μπουρσινός Λ.: Μελέτη αλλεργικού βρογχικού άσθματος στο Νομό Χαλκιδικής. 9Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, 1997. Περίληψη: Τόμος Περιλήψεων Συνεδρίου.

  Προσκεκλημένες Ομιλίες

  1. Μπουρσινός Λ.: Κατάγματα βραχιονίου. Αντιμετώπιση της βλάβης του κερκιδικού νεύρου σε κατάγματα βραχιονίου: Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων βραχιονίου. Εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα, 26ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, 2007
  2. Μπουρσινός Λ.: Αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης αντίχειρος: Διάγνωση – Ταξινόμηση – Επιλογές συντηρητικής αγωγής Εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα, 12ο Κοινό ετήσιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επαναρθωτικής Μικροχειρουργικής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Κυλλήνη, 2006
  3. Μπουρσινός Λ.: Ενδομυελική ήλωση καταγμάτων μακρών οστών: κατάγματα βραχιονίου. Εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα, 24ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, 2005
  4. Μπουρσινός Λ.: Κατάγματα σφυρών Εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα σε μαθήματα που οργανώθηκαν από την Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Θεσσαλονίκη, 2001

  Ομιλίες σε εκπαιδετικά μαθήματα

  1. Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Θραύση κεφαλής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Φεβρουάριος 2008
  2. Μπουρσινός Λ., Χαντζίδης Π.: Υποτροπιάζον εξάρθρημα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Μάιος 2007
  3. Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Επώδυνος ώμος
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Μάρτιος 2006
  4. Μπουρσινός Λ., Χαντζίδης Π.: Ραχιαλγία
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Απρίλιος 2005
  5. Μπουρσινός Λ., Δημητρίου Χ.: Παγίδευση ωλενίου νεύρου στον αγκώνα.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Απρίλιος 2005
  6. Μπουρσινός Λ., Ντάνης Γ., Παπαβασιλείου Α., Κουκάκης Α., Γεωργιάννος Δ.: Μετατραυματικό άλγος ποδοκνημικής – Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  7. Κουκάκης Α., Μπουρσινός Λ.., Γεωργιάννος Δ., Ντάνης Γ., Παπαβασιλείου Α.: Επώδυνο ισχίο ενήλικα – Διαγνωστικοί προβληματισμοί.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  8. Κουκάκης Α., Γεωργιάννος Δ., Ντάνης Γ., Παπαβασιλείου Α., Μπουρσινός Λ.: Σπονδυλολίσθηση ΟΜΣΣ.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  9. Ντάνης Γ., Παπαβασιλείου Α., Κουκάκης Α., Γεωργιάννος Δ., Μπουρσινός Λ.: Κάταγμα πτέρνας.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  10. Γεωργιάννος Δ., Ντάνης Γ., Παπαβασιλείου Α., Κουκάκης Α., Μπουρσινός Λ.: Ψευδάρθρωση σκαφοειδούς – Θεραπευτική προσέγγιση.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  11. Γεωργιάννος Δ., Παπαβασιλείου Α., Κουκάκης Α., Μπουρσινός Λ., Ντάνης Γ.: Κάταγμα κοτύλης σε πολυτραυματία.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  12. Παπαβασιλείου Α., Κουκάκης Α., Γεωργιάννος Δ., Μπουρσινός Λ., Ντάνης Γ.: Σπάνια επιπλοκή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος (κάταγμα κοπώσεως κνήμης).
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
  13. Παπαβασιλείου Α., Μπουρσινός Λ., Ντάνης Γ., Κουκάκης Α., Γεωργιάννος Δ.: Ανοιχτό κάταγμα μηριαίου – Διατομή ισχιακού νεύρου.
   Διανοσοκομειακή Συνάντηση Ιατρών Ορθοπαιδικών Κλινικών Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Δεκ 2000
 • Συνέδρια

  Συμμετοχή σε συνέδρια – ημερίδες

  1. 75ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2019
  2. 20th EFORT European Congress, Lisbon, Portugal, June 2019
  3. Επιστημονικό Σεμινάριο ΕΛΙΟΣ, Κλινικές οδηγίες για το Ασβέστιο και τη Βιταμίνη D, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2018
  4. 74ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2018
  5. World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases IOF – ESCEO, Krakow, Poland, April 2018
  6. 18th EFORT European Congress, Vienna, Austria, June 2017
  7. 36ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Καβάλα, Απρ 2017
  8. 73ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2017
  9. 17th EFORT European Congress, Geneva, Switzerland, June 2016
  10. 34ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2015
  11. 15th EFORT European Congress, London, United Kingdom, June 2014
  12. 33ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2014
  13. 69ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2013
  14. 68ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2012
  15. 13th EFORT European Congress, Berlin, Germany, May 2012
  16. 10η Αρθροσκοπική Ημερίδα 424 Γ.Σ.Ν.Ε - Α΄ & Β΄ Ορθοπαιδικές Κλινικές, Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2012
  17. Κοινή Επιστημονική Ημερίδα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης και Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, Φεβρουάριος 2012
  18. Κοινό Συνέδριο Τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. & Εταιρείας Έρευνας Ισχίου και Γόνατος, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2011
  19. 67ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2011
  20. 30ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, Απρ 2011
  21. Κοινή Ημερίδα «Όγκοι Μυοσκελετικού Συστήματος. Διάγνωση – Θεραπευτική Διακίνηση Ασθενούς – Προβλήματα», Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2011
  22. 66ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2010
  23. Διεθνές Σεμινάριο με πρακτική άσκηση «Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου», Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2010
  24. 3rd International Seminar Wrist Problems, Thessaloniki, Greece, January 2010
  25. Stryker Training Seminar on Locking Nailing, Strasbourg, France, Jun 2010
  26. Εκπαιδευτική Ημερίδα – Απεικονιστική Διερεύνηση της Άρθρωσης του Ώμου και Κλινικός Συσχετισμός, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2010
  27. 29ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Απρ 2010
  28. 65ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Θεσσαλονίκη Οκτ 2009
  29. 10th EFORT European Congress, Vienna, Austria, June 2009
  30. 28ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2009
  31. Κοινή Ημερίδα Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. και Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, Φεβ 2009
  32. Σεμινάριο Ειδικευομένων της Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., «Βασικές Γνώσεις για την Οστεοπόρωση», Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2008
  33. 4ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω Άκρου, Θεσσαλονίκη, Νοε 2008
  34. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης «Εκφυλιστικές Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης», Χαλκιδική, Οκτ 2008
  35. 9ο Σεμινάριο Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών, Θεσσαλονίκη, Οκτ 2008
  36. 64ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2008
  37. 14ο Ετήσιο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χεριού και Άνω Άκρου και Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, Πάτρα, Σεπ 2008.38. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, Απρ 2008
  38. 27ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Χαλκιδική, Απρ 2008
  39. 3ο Σεμινάριο «Εξελίξεις στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας», Θεσσαλονίκη, Μαρ 2008
  40. 2nd International Symposium Advances in Spinal Surgery, Θεσσαλονίκη, Φεβ 2008
  41. Κοινή Επιστημονική Ημερίδα Ο.ΤΕ.ΜΑ.Θ και Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, Φεβ 2008
  42. Ετήσιο Συνέδριο Τμήματος Ενδομυελικών Ηλώσεων της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Θεσσαλονίκη, Ιαν 2008
  43. 2nd International Seminar Wrist Problems, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2008
  44. 5ο Ετήσιο Σεμινάριο του Τμήματος Έρευνας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Λάρισα, Δεκ 2007
  45. Σεμινάριο «Σύγχρονη Θεραπευτική Αντιμετώπιση Εκφυλιστικής Νόσου Σπονδυλικής Στήλης», Θεσσαλονίκη, Νοε 2007
  46. 19ο Μετεκπαιδευτικό Περιφερικό Σεμινάριο Ορθοπαιδικών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Πτολεμαΐδα, Οκτ 2007
  47. 63ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2007
  48. XII Congress of Federation of European Societies for Surgery of the Hand, Athens, June 2007
  49. 8th EFORT European Congress, Florence, Italy, May 2007
  50. 12ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ορθοπαιδικής Παίδων Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Χερσόνησος Κρήτης, Απρ 2007
  51. 26Ο Ετήσιο Συνέδριο Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Θεσσαλονίκη, Απρ 2007
  52. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τμήματος Ώμου – Αγκώνος Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Θεσσαλονίκη, Μαρ 2007
  53. 2ο Σεμινάριο «Εξελίξεις στη Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας», Θεσσαλονίκη, Μαρ 2007
  54. 5η Αρθροσκοπική Ημερίδα Γόνατος, Ορθοπαιδική Κλινική 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη, Φεβ 2007
  55. Ημερίδα Απεικόνισης Όγκων Μαλακών Μορίων, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2007
  56. Επιστημονική Ημερίδα «Σύνδρομα Παγίδευσης Περιφερικών Νεύρων», Θεσσαλονίκη, Νοε 2006
  57. 62ο Πανελλήνιο Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Αθήνα, Οκτ 2006
  58. 12ο Κοινό Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Κυλλήνη, Σεπ 2006
  59. 25Ο Ετήσιο Συνέδριο Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Καστοριά, Απρ 2006
  60. 3ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω Άκρου, Θεσσαλονίκη, Απρ 2006
  61. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Θεσσαλονίκη, Απρ 2006
  62. Σεμινάριο «Νέοι Ορίζοντες στη Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας», Θεσσαλονίκη, Φεβ 2006
  63. Κοινή Επιστημονική Ημερίδα Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. και Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος «Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι των Οστών», Θεσσαλονίκη, Φεβ 2006
  64. International Seminar “Wrist Problems”, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2006
  65. 24ο Ετήσιο Συνέδριο Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Χαλκιδική, Μάιος 2005
  66. Διεθνές Συμπόσιο «Εξελίξεις στο Τραύμα του Άνω Άκρου», Λάρισα, Απρ 2005
  67. Σεμινάριο «Νέες Τεχνολογίες στην Ορθοπαιδική», Θεσσαλονίκη, Απρ 2005
  68. 13ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Οστεοσύνθεσης, Θεσσαλονίκη, Μαρ 2005
  69. Κοινή Επιστημονική Ημερίδα Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. και Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος «Κακώσεις Μυών και Αρθρικού Χόνδρου», Θεσσαλονίκη, Ιαν 2005
  70. Διεθνές Συμπόσιο «Σύγχρονες Απόψεις και Εξελίξεις στην Αντιμετώπιση των Παθήσεων του Γόνατος», Λάρισα, Δεκ 2004
  71. Σεμινάριο «Αθλητικών Κακώσεων στα Χειμερινά Αθλήματα», Έδεσσα, 2004
  72. 23ο Ετήσιο Συνέδριο Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Θεσσαλονίκη, 2004
  73. Διεθνές Συμπόσιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων, Π.Π.Γ.Ν. Λάρισας, Λάρισα, Νοε 2003
  74. 1η Ετήσια Ημερίδα του Τμήματος Ορθοπαιδικής Έρευνας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, Λάρισα, Σεπ 2003
  75. 4η Αρθροσκοπική Ημερίδα Γόνατος, 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη, 2002
  76. 20ο Συνέδριο «Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. 2001», Θεσσαλονίκη, 2001
  77. 3η Αρθροσκοπική Ημερίδα Γόνατος, Ορθοπαιδική Κλινική 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη, 2001
  78. 1η Διαπανεπιστημιακή Ημερίδα για τις Λοιμώξεις του Μυοσκελετικού Συστήματος, Π.Π.Γ.Ν. Λάρισας, Λάρισα, Φεβ 2001
  79. 13ο Συνέδριο Ιατρικής Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη, 2000
  80. 2ο Σεμινάριο Χειρουργικής Ώμου, Θεσσαλονίκη, 2000
  81. 3ο Σεμινάριο Ανασκόπησης Σύγχρονης Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Λάρισα, 2000
  82. 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Κέρκυρα, 1999
  83. 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Χαλκιδική, 1998
  84. 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Ηράκλειο, 1997
  85. 3ο Πολυκλαδικό Συνέδριο Υγείας “Υγεία ’96” Διαβαλκανικό Ογκολογικό Συμπόσιο, Θεσσαλονίκη, 1996
  86. 17ο Εθνικό Συνέδριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Θεσσαλονίκη, 1996
  87. 2ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Φοιτητών Ιατρικής, Θεσσαλονίκη 1996
  88. 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, 1996
  89. 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, 1ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Φοιτητών Ιατρικής, Αθήνα, 1995
  90. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη, 1995
  91. 2ο Συνέδριο Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη, 1995
  92. 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής, Θεσσαλονίκη, 1993

  Πρακτικά σεμινάρια

  1. Πρακτικό Σεμινάριο, Εφαρμογή Επιθέματος QUTENZA, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2018
  2. IBRA Seminar and Workshop, Fractures of the Wrist: Open Reduction and Internal Fixation, Larissa, Greece, February 2016
  3. Διεθνές Σεμινάριο με πρακτική άσκηση «Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου», Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2010
  4. Stryker Workshop on Locking Nailing Training (Gamma 3 and T2), Strasbourg, France, Jun 2010
  5. «Ανατομική αποκατάσταση Π.Χ.Σ. – meet the expert», 28ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2009
  6. «Rotator cuff pathology: Where are we heading? – meet the expert», 28ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2009
  7. «Σκολίωση – meet the expert», 28ο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλονίκη, Απρ 2009
  8. Πρακτικό σεμινάριο «Βασικές γνώσεις για την Οστεοπόρωση», Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Θεσσαλονίκη, Δεκ 2008
  9. 29η Εβδομάδα Άσκησης στην Μικροχειρουργική, Ιωάννινα, Νοε 2008
  10. Πρακτικό σεμινάριο «Βασικές αρχές οστεοσύνθεσης», Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ., Θεσσαλονίκη, Σεπ 2008
  11. Πρακτικό σεμινάριο σε τεχνικές οστεοσύνθεσης και αρθροπλαστικής στον καρπό και στο χέρι, 14ο Ετήσιο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χεριού και Άνω Άκρου και Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, Πάτρα, Σεπ 2008.
  12. Πρακτικό σεμινάριο στην κυφοπλαστική, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. 2007-2008
  13. Workshop on Cadaveric Upper Limbs, 2nd International Seminar Wrist Problems, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2008
  14. Πρακτικό σεμινάριο – workshop «Σύγχρονη Θεραπευτική Αντιμετώπιση Εκφυλιστικής Νόσου Σπονδυλικής Στήλης», Θεσσαλονίκη, Νοε 2007
  15. 5ο Σεμινάριο Χειρουργικής Ανατομικής Χεριού (με πρακτική άσκηση), Μέτσοβο, Οκτ 2007
  16. Πρακτικό σεμινάριο της Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. με αντικείμενο την Σπονδυλική Στήλη, Γ.Π.Ν.Θ. Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη, Απρ 2007
  17. Workshop on Arthroscopy of the Wrist, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2006
  18. Trimed Workshop on Internal Fixation of Distal Radius Fractures, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2006
  19. AO Regional Course: Principles Of Operative Fracture Treatment, Portoroz, Slovenia, June 2005
  20. Πρακτικό μέρος Διεθνούς Συμποσίου «Σύγχρονες Απόψεις και Εξελίξεις στην Αντιμετώπιση των Παθήσεων του Γόνατος», Λάρισα, Δεκ 2004
  21. Πρόγραμμα σεμιναρίων «Excel και Access», Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2000
  22. Πρακτική άσκηση στην αρθροσκόπηση και την αρθροπλαστική του ώμου, 2ο Σεμινάριο Χειρουργικής Ώμου, Θεσσαλονίκη, 2000
  23. Εκπαιδευτικά Μαθήματα για τις Μεσογειακές Αναιμίες, Λάρισα, 1999
  24. Μαθήματα Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λάρισα, 1999
  25. Πρόληψη της διάδοσης των εξαρτησιογόνων ψυχοτρόπων-ναρκωτικών ουσιών, Αντιναρκωτικός Αγώνας Νέων, Θεσσαλονίκη, 1995-1996
  26. Marketing για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, Ε.Ο.Τ., Λευκάδα, 1993
 • Άλλες Επιστημονικές Δραστηριότητες

  Εμπειρία σε κλινική έρευνα

  Συμμετοχή ως ερευνητής στην πολυκεντρική ερευνητική μελέτη ETHOS – Sanofi Aventis.

  Κριτής άρθρων προς δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά

  Clinical Anatomy: Body Symmetry and Asymmetry in Early Greek Anatomical Reasoning by Crivellato, Enrico; Ribatti, Domenico. 2007.

  Μεταφράσεις

  Συμμετοχή στην μετάφραση του Campbell, Operative Orthopaedics, 9th edition

  Οργανωτική εμπειρία

  • Πρακτικό σεμινάριο – workshop «Σύγχρονη Θεραπευτική Αντιμετώπιση Εκφυλιστικής Νόσου Σπονδυλικής Στήλης», Θεσσαλονίκη, Νοε 2007
   Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Σεμιναρίου και εκπαιδευτής-συντονιστής στο workshop
  • International Seminar “Wrist Problems”, Θεσσαλονίκη, Ιαν 2006
   Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Διεθνούς Σεμιναρίου
  • 3η Αρθροσκοπική Ημερίδα Γόνατος, Ορθοπαιδική Κλινική 424 Γ.Σ.Ν.Ε., Θεσσαλονίκη, 2001
   Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Ημερίδας

  Εθελοντική εργασία

  Διαλέξεις σε σχολεία και ενημέρωση κατά των ναρκωτικών με τον Αντιναρκωτικό Αγώνα Νέων

  Μέλος επιστημονικών εταιρειών – συλλόγων

  • Mέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
  • Mέλος Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης
  • Μέλος Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας
  • Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
  • Μέλος του Αντιναρκωτικού Αγώνα Νέων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  Ξένες γλώσσες

  Αγγλικά, Άριστα

  • Certificate of Proficiency in English, University of Michigan, 1990
  • Certificate of Proficiency in English, University of Cambridge,1989
 • Σπουδές - Τίτλοι

  1992-1998

  Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  Βαθμός: Λίαν Καλώς (7,27)

  1999-2007

  Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο: «Η συγκριτική επίδραση της βραχυχρόνιας χορήγησης της ροφεκοξίμπης, της μελοξικάμης, της ινδομεθακίνης και της πρεδνιζολόνης στην πώρωση των καταγμάτων. Πειραματική μελέτη σε λευκούς κονίκλους New Zealand.», με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Θεόφιλο Καραχάλιο.
  Βαθμός: Άριστα (παμψηφεί)

  2009

  Λήψη ειδικότητας Ορθοπαιδικής, Θεσσαλονίκη

Dr Λουκάς Αθ. ΜπουρσινόςDr. Λουκάς Αθ. Μπουρσινός