Dr. Λουκάς Αθ. Μπουρσινός, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης – Μικροδισκεκτομή

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκουδισκοκήλη) είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας αλλά και σε ηλικιωμένους, λόγω της φυσιολογικής φθοράς των δίσκων αυτών, μπορεί όμως να προέλθει και από πτώση ή απευθείας κάκωσή της. Ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής μας στήλης υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι είναι σαν ελαστικά «μαξιλαράκια» και της προσφέρουν ευκαμψία και ευλυγισία, ενώ παράλληλα απορροφούν τους κραδασμούς από τα διάφορα φορτία με τα οποία την επιβαρύνουμε καθημερινά.

Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλλει. Όταν το υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα μετατοπιστεί και «σχίσει» τον ινώδη δακτύλιο, τότε έχουμε τη δημιουργία δισκοκήλης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το υλικό του πυρήνα μπορεί να περάσει στον σπονδυλικό σωλήνα, πιέζοντας κάποιο από τα παρακείμενα νεύρα και δημιουργώντας πολύ πιο έντονα συμπτώματα.

Μεσοσπονδύλιος δίσκος

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Περίπου το 2% του πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπο με την δημιουργία δισκοκήλης, ιδίως άντρες από 35-50 ετών, καθώς μια άρση μεγάλου βάρους ή μια απότομη στροφή της μέσης αρκούν, μιας και σε αυτές τις ηλικίες οι δίσκοι ήδη έχουν υποστεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο αριθμός των ασθενών που φτάνουν στα ιατρεία των ορθοπαιδικών χειρουργών με δισκοκήλη ολοένα και μεγαλώνει, κυρίως εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής αλλά και της κακής διατροφής, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία δισκοκήλης  είναι η λανθασμένη στάση του σώματος, η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης, η ηλικία (καθώς εκφυλίζονται οι δίσκοι με τα χρόνια) και κάποια επαγγέλματα (επαγγέλματα όπου απαιτείται άρση μεγάλων φορτίων, που προκαλούν διαρκείς μικρές καταπονήσεις της σπονδυλικής στήλης ή οδηγούν σε παρατεταμένη στροφή και κάμψη της μέσης δρουν επιβαρυντικά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους).

Συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η δισκοκήλη και με το αν έχει επηρεαστεί κάποιο παρακείμενο νεύρο ή όχι. Τα κυριότερα είναι:

 • Οξύς πόνος στη μέση.
 • Περιορισμός της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και απώλεια της οσφυϊκής λόρδωσης συνεπεία μυϊκού σπασμού.
 • Επιδείνωση του πόνου με βήχα ή φτέρνισμα.
 • Ανταλγική σκολίωση, δηλαδή στράβωμα του σώματος από τη μία μεριά στην προσπάθεια του οργανισμού να απομακρύνει το υλικό του σπασμένου δίσκου από κάποιο νεύρο που πιέζεται.
 • Ισχιαλγία δηλαδή έντονη αντανάκλαση του πόνου στο κάτω άκρο στην πορεία του νεύρου που πιέζεται.

Μπορεί όμως να υπάρχουν και σοβαρότερα νευρολογικά συμπτώματα που απαιτούν άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση όπως:

 • Έντονος πόνος, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα, αλλά και κινητικές και αισθητικές διαταραχές.
 • Αδυναμία βάδισης στις μύτες ή τις πτέρνες.
 • Κατάργηση του αχιλλείου και του επιγονατιδικού αντανακλαστικού.
 • Απώλεια αίσθησης στην περιοχή γύρω από το ορθό κατανομής «σέλλας» με συνοδό δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, απώλεια ούρων και κοπράνων καθώς και στυτικές διαταραχές. Η πολύ σοβαρή αυτή κατάσταση ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση εντός 24ώρου.

Διάγνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τόσο την κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, που θα ψηλαφίσει την περιοχή, θα προβεί σε συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ, θα κάνει επισκόπηση του εύρους των κινήσεων και νευρολογική εξέταση του ασθενούς, όσο και απεικονιστικό έλεγχο, με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία που θα αναδείξει το μέγεθος της δισκοκήλης ή άλλες συνοδές παθήσεις όπως οστεοπορωτικά κατάγματα. Ενδέχεται να χρειαστεί και ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος που μας δίνει πληροφορίες για τη νευρική ρίζα που έχει επηρεαστεί.

Απεικονιστικός έλεγχος μεσοσπονδύλιου δίσκου

Συντηρητική Αντιμετώπιση της Δισκοκήλης

Γενικά η δισκοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα φάρμακα, για την ανακούφιση από τον πόνο.
 • Θερμά επιθέματα για την ανακούφιση από τον μυϊκό σπασμό.
 • Ξεκούραση και κλινοστατισμός για λίγες ημέρες, όπως και αποφυγή άρσης βάρους.
 • Αποφυγή καθιστικής θέσης και ορθοστασίας ενώ ενθαρρύνεται το περπάτημα όσο είναι εφικτό
 • Ζώνη οσφύος για λίγες μέρες
 • Φυσικοθεραπείες (ως επιπρόσθετη βοήθεια), στις οποίες ο φυσικοθεραπευτής υποδεικνύει στον ασθενή συγκεκριμένες ασκήσεις αλλά και ποια είναι η ορθή στάση σώματος που πρέπει να διατηρεί στις καθημερινές του δραστηριότητες.
 • Οδηγίες για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και ενδυνάμωση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών.

Κλείστε τώρα ραντεβού με τον ιατρό!
Κλείστε τώρα ραντεβού με τον ιατρό!

Χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης - Μικροδισκεκτομή

Σε ορισμένες περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη, όπως για παράδειγμα όταν ο πόνος στη μέση ή το πόδι είναι ιδιαίτερα  έντονος και μη ελεγχόμενος με φαρμακευτική αγωγή, όταν έχουν προκύψει νευρολογικής φύσεως προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε απώλεια αισθητικότητας και μυϊκής ισχύος των κάτω άκρων αλλά κυρίως και επειγόντως όταν παρατηρείται ιππουριδική συνδρομή με μούδιασμα των γεννητικών οργάνων, διαταραχή της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου και μερική ή ολική παράλυση των κάτω άκρων.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μικροδισκεκτομή. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών εργαλείων, μέσω μιας πολύ μικρής τομής των 2-3 εκατοστών περίπου, αφαιρεί το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει την μήνιγγα ή τη νευρική ρίζα.

Χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα, είναι ελάχιστα επεμβατική και ως εκ τούτου αναίμακτη και ασφαλής, με ελάχιστες επιπλοκές, οι οποίες αν προκύψουν αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ενώ η εξάλειψη του πόνου και η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεσες. Την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού αλλά και του φυσικοθεραπευτή για τον τρόπο που πρέπει να σηκώνεται και να βαδίζει. Η άρση βάρους απαγορεύεται για κάποιες εβδομάδες, όπως και η κάμψη της μέσης, και συστήνεται η αλλαγή στάσης του σώματος κάθε 1 ώρα περίπου. Μετά από ένα μήνα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως σε όλες τις δραστηριότητές του.

Χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης

Η επιλογή ενός έμπειρου ορθοπαιδικού χειρουργού είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη επέμβαση και ταυτόχρονα στην άμεση λύση του προβλήματος.