Dr. Λουκάς Αθ. Μπουρσινός, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Τι είναι και πώς Αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα των χεριών, το οποίο εκδηλώνεται με μούδιασμα των δακτύλων, ιδίως του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου, τα οποία και νευρώνονται από το μέσο νεύρο του άνω άκρου.

Το αντιβράχιο και τον καρπό μας διατρέχουν τρία κύρια νεύρα που ρυθμίζουν την αισθητικότητα, την νεύρωση μυών του χεριού και την κίνηση των δακτύλων. Το ενδιάμεσο εξ αυτών ονομάζεται μέσο νεύρο, εκτείνεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου και διερχόμενο μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα, μαζί με τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων, καταλήγει στα δάκτυλα.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας, αποτελούμενος από τα οστά του καρπού από κάτω και τον εγκάρσιο σύνδεσμο στην οροφή του, ο οποίος σωλήνας μπορεί να υποστεί ελάττωση του εύρους του, είτε λόγω κατακράτησης υγρών είτε λόγω απώλειας της ελαστικότητας του εγκαρσίου συνδέσμου,  με αποτέλεσμα την πίεση του μέσου νεύρου, κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Αιτίες που Προκαλούν το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα

 • Η έντονη χρήση των χεριών σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και οι έντονες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης του καρπού.
 • Ορμονικές διαταραχές, ιδίως στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
 • Η ηλικία καθώς σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο εγκάρσιος σύνδεσμος χάνει την ελαστικότητά του και υφίσταται πάχυνση.
 • Ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής (π.χ. σε κάποιους κατασκευαστικά ο καρπιαίος σωλήνας είναι στενότερος).
 • Προηγηθέντα κατάγματα της περιοχής του καρπού.
 • Διάφορες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 • Τοπικοί όγκοι και γάγγλια.

Συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα

Το αρχικό σύμπτωμα του συνδρόμου αυτού είναι το μούδιασμα του χεριού και ιδίως των τριών πρώτων δακτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μέσου). Το μούδιασμα αυτό έρχεται και παρέρχεται σε αρχικά στάδια και συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και αφυπνίζει τον ασθενή ή νωρίς το πρωί, λόγω της κατακράτησης υγρών και εμφάνισης οιδήματος στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα εξαιτίας της θέσης του χεριού και της ακινησίας των δακτύλων στη διάρκεια του ύπνου. Το μούδιασμα των δακτύλων μπορεί να συνοδεύεται κι από την αίσθηση ότι τα διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και από έντονο πόνο που εντοπίζεται στο μέσο του καρπού, αλλά μπορεί να φτάσει και ως τον βραχίονα, τον αγκώνα και τον ώμο, γι’ αυτό και κάποιες φορές συγχέεται με τενοντίτιδα ή αυχενικό σύνδρομο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα συμπτώματα υποχωρούν με την ανύψωση του χεριού, ενώ επιδεινώνονται με κινήσεις στις οποίες γίνεται κάμψη του καρπού, όπως η οδήγηση, το κράτημα του τηλεφώνου ή το διάβασμα ενός βιβλίου.

Σε πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε μυϊκή αδυναμία και ατροφία μυών καθώς και απώλεια της αισθητικότητας των δακτύλων του, με επακόλουθο να μην μπορεί να κρατήσει σταθερά τα διάφορα αντικείμενα και να του πέφτουν τελικά από το χέρι.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Διάγνωση του Συνδρόμου

Η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο της περιοχής του άνω άκρου. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός, λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς και την βαρύτητα του προβλήματος, θα προτείνει την ενδεδειγμένη - συντηρητική ή χειρουργική - αντιμετώπιση.

Κλείστε τώρα ραντεβού με τον ιατρό!
Κλείστε τώρα ραντεβού με τον ιατρό!

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Στις ήπιες μορφές του συνδρόμου συστήνεται η συντηρητική αντιμετώπιση, που μπορεί να περιλαμβάνει:

 • τη χρήση ναρθήκων κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • την ανάπαυση και την αποφυγή της έντονης κάμψης του καρπού
 • τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • την έγχυση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα
 • φυσικοθεραπευτική αγωγή, με ειδικές ασκήσεις που αποσυμπιέζουν το νεύρο.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Σε πιο βαριές μορφές, όπου ο πόνος είναι πολύ έντονος και ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή, ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία συνίσταται στην διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και την διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου. Η επέμβαση γίνεται είτε ανοικτά με μικρή τομή στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού είτε ενδοσκοπικά, την πλέον σύγχρονη μέθοδο, με το μικρότερο δυνατό μήκος τομής λίγων χιλιοστών. Κατά την ενδοσκοπική – αρθροσκοπική μέθοδο, με τη χρήση μικροσκοπικής κάμερας και ειδικού ενδοσκοπικού μαχαιριδίου, θα γίνει διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου αποσυμπίεση του μέσου νεύρου ανώδυνα και αναίμακτα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η επέμβαση κρατάει λίγα λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία και δε χρειάζεται νοσηλεία. Το μούδιασμα και ο πόνος υποχωρούν άμεσα, τα ράμματα αφαιρούνται σε 10-12 ημέρες και ο ασθενής έχει άμεση κινητικότητα του χεριού του, αν και η πλήρης επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες απαιτεί περίπου 3 εβδομάδες.

Η επιλογή του κατάλληλου ορθοπαιδικού χειρουργού, με εμπειρία στην ενδοσκοπική χειρουργική του καρπιαίου σωλήνα θα οδηγήσει σε μια απολύτως επιτυχημένη επέμβαση, με την ταχύτερη ανάρρωση και τα βέλτιστα αποτελέσματα.