Τι είναι οι μηνίσκοι
Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι δύο ινοχόνδρινοι, ημισεληνοειδούς μορφής, σχηματισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στην άρθρωση του γόνατος, μεταξύ του μηρού και την κνήμης.
Βοηθούν στην απόσβεση των κραδασμών όταν βαδίζουμε ή αθλούμαστε αλλά και στην ελαχιστοποίηση της τριβής μεταξύ των οστών της περιοχής.
Διάγνωση Ρήξης Μηνίσκου
Καταρχάς, ο ίδιος ο ασθενής καταλαβαίνει ότι έχει έναν σοβαρό τραυματισμό, αφού παρουσιάζει έντονο πόνο, οίδημα, αστάθεια στο γόνατό του και δυσκολία στην κίνηση και στη βάδιση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί συλλογή υγρού στην άρθρωση (ύδραρθρο) ή ο ασθενής να αισθάνεται ότι η άρθρωσή του “κλειδώνει” σε κάποια συγκεκριμένη θέση.
Τη διάγνωση, όμως, όπως και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί, θα την καθορίσει ο ορθοπαιδικός χειρουργός μετά από κλινική εξέταση και μαγνητική τομογραφία της άρθρωσης, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής έκταση της ρήξης αλλά και τυχόν συνοδές βλάβες (στους αθλητές, για παράδειγμα, πολλές φορές η ρήξη μηνίσκου συνυπάρχει με την ρήξη του πρόσθιου χιαστού).
Στα παραπάνω ευρήματα θα συνεκτιμηθεί και η ηλικία του ασθενούς όπως και το εύρος των δραστηριοτήτων του, ώστε να έχουμε την καλύτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συντηρητική Αντιμετώπιση
Μικρές ρήξεις ή ρήξεις που συμβαίνουν στο περιφερικό τμήμα του μηνίσκου (red zone), το οποίο αιματώνεται επαρκώς και έχει καλές πιθανότητες επούλωσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική αγωγή: ξεκούραση και ανύψωση του ποδιού, παγοθεραπεία και φυσικοθεραπείες, ελαφρά περίδεση του σημείου και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Στις μεγαλύτερες ρήξεις ή ρήξεις που αφορούν στο έσω τμήμα του μηνίσκου, το οποίο δεν αιματώνεται επαρκώς και η επούλωση είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς χειρουργική επέμβαση, προβαίνουμε σε συρραφή ή μηνισκεκτομή.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Ανάλογα με την έκτασης της ρήξης, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι η συρραφή μηνίσκου ή μηνισκεκτομή.
Συρραφή Μηνίσκου
Η λειτουργία των μηνίσκων είναι τεράστιας σημασίας για το γόνατο, καθώς προλαμβάνουν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Έτσι, όπου η ρήξη είναι μικρή και ο μηνίσκος μπορεί να διασωθεί (περιφέρεια - red zone), προτιμάται η συρραφή του, η οποία γίνεται με αρθροσκόπηση. Κατά την αρθροσκόπηση, ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει μέσω μιας πολύ μικρής οπής μια ειδική κάμερα και από άλλες εξίσου μικροσκοπικές οπές εισάγει τα εργαλεία του για να συρράψει τον μηνίσκο.
Μηνισκεκτομή
Όταν η ρήξη είναι εκτεταμένη ή πρόκειται για μια παλαιά εκφυλιστική ρήξη, αναγκαστικά προχωρούμε σε μηνισκεκτομή, όπου με τον ίδιο τρόπο αρθροσκοπικά ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου, ομαλοποιώντας παράλληλα την υπόλοιπη επιφάνειά του.
Αποκατάσταση μετά τη Συρραφή Μηνίσκου ή τη Μηνισκετομή
Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από συρραφή μηνίσκου είναι μεγαλύτερος από εκείνον μετά τη μηνισκεκτομή, και απαιτείται περίπου ένα δίμηνο για την πλήρη αποκατάσταση της άρθρωσης, ενώ τον πρώτο μήνα συστήνεται αποφόρτιση του χειρουργημένου σκέλους. Αντίθετα, στις περιπτώσεις αφαίρεσης τμήματος μηνίσκου η αποκατάσταση είναι πολύ συντομότερη και σε ένα μήνα περίπου ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες. Με ειδικές ασκήσεις και τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή - στις περιπτώσεις που ο ορθοπαιδικός το κρίνει απαραίτητο - επιτυγχάνουμε αρχικά την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος και στη συνέχεια την ενδυνάμωσή του.
Η επιλογή ενός ορθοπαιδικού χειρουργού με άριστη γνώση της ανατομίας του γόνατος και εμπειρία στην αρθροσκοπική χειρουργική είναι καθοριστική για μια απόλυτα επιτυχημένη επέμβαση.